САДЖАНЦІ ВИНОГРАДА З ШКОЛКИ (Кореневласні)

Будова виноградного саджанця

 За визначенням, саджанець винограду - це молоде рослина, вирощена з черенка або сіянця для подальшої посадки на постійне місце зростання.

На прикладі будемо розглядати корнесобственні саджанці вирощені з дво-, трьох-Глазкова живця.  

Саджанець винограду складається з:  

кореневої системи (нижня частина);

черенка(середина)

однорічного визрівшого пагона (верхня частина).

 Коренева система повинна бути досить розвинена. У нашому випадку вона відповідає державному стандарту і краще. Завдяки спеціального механізму для копки, коріння максимально зберігаються в цілісності. 

 Однорічний пагін (лоза) повинна бути повністю визріла без пошкоджень і слідів хвороб з мінімальною товщиною втечі 6 мм. 

Викопка саджанців проводитися на початку-середині жовтня. До цього часу вони встигають набрати достатньо поживних речовин для перезимівлі та пересадки на постійне місце.

Упаковка саджанців перед відправкою

Правильна упаковка для пересилки дуже важлива для того, щоб вони зберігали свою життєву силу до моменту посадки на постійне місце. Найголовніше в упаковці - це запобігти пересихання кореневої системи. Для цього ми ретельно пакуємо  в злегка вологе агроволокно  або тканину , що не тільки запобігає пересихання коренів, 

 Кожен саджанець винограду супроводжується биркою з назвою сорту. Для того, щоб рослини не пошкодилися при транспортуванні, поміщаємо в коробку з гофро-картону. або тумбус 

Посадка на постійне місце

Отрімані саджанці винограду можна висаджуватиі на постійне місце як восени, так и Навесні. Якщо  ви Придбали  Посадковий матеріал восени, но побоюєтеся вимерзання  або у вас просто не вістачає часу, можна Зберегти саджанці до весни в підвальному пріміщенні. Заготовлювати ями можна заздалегідь, у вільний час, так як це самий трудомісткій процес. При закладці виноградника  . Дотримуватись рекомендацій по Розташування рядів и відстаней між кущами. Ознайомітіся з доповідних Інструкцією по посадці винограду можна в Цій статті.

ПОСАДКА Саджанці винограду - детальна инструкция

Посадка винограду досить трудомісткий процес, який вимагає від вас не тільки зусиль, а й певних навичок. Нижче буде описано один з методів посадки винограду осінніми здеревілими саджанцями. Такі саджанці можна садити як восени до настання морозів, так і навесні до моменту розпускання бруньок. Даний метод не є правилом, а всього лише рекомендацією для початківців виноградарів.

Вибір місця для посадки

 Місце для посадки повинно бути добре освітлюється сонячними променями і захищене від холодних вітрів. Якщо закладаєте виноградник - потрібно враховувати спосіб форміровкі винограду, щоб врахувати відстань між кущами. Крім того, небажано садити виноград біля рослин, які будуть його пригнічувати, наприклад, волоського горіха. 

Викопка ями  

Розмір ями повинен становити 70х70х70 см, при квадратній формі або 80х80 см при округлої. Це дозволить розпушити певний обсяг землі, що полегшить освоєння її корінням винограду в перші роки росту. Крім того, така яма служить майданчиком для закладки добрив. Варіант з округлою ямою мені подобається більше - по-перше: її легше копати (не потрібно підрізати кути), по-друге: коріння у винограду ростуть радіально, а не квадратом.

Закладка добрив

 В якості добрива використовуємо перепрілий перегній або компост. На дно ями досить закласти 2 відра перегною, які дадуть підгодівлю рослині на перші роки життя саджанця. Краще використовувати коров'ячий дворічний перегній.

Зверху насипаємо шар родючого грунту до тих пір, поки глибина ями не скоротиться до 40 см. Добре перемішуємо ґрунт з добривами за допомогою садової лопати. Після цього додаєте ще кілька лопат землі, заливаємо чотирма відрами води і чекаємо поки вона вбереться.

Установка саджанця

Замочити коріння саджанця у воді на годину  потім  насипаємо невеликий горбок землі посередині ями і встановлюємо на нього саджанець, розправивши коріння. Присипаємо саджанець шаром залишилася родючого грунту. В результаті у вас повинна вийде лунка глибиною 10+- см, яку буде зручно поливати. 

Якщо посадка проходить восени, необхідно підрізати визріли пагони, залишивши 4-6 почки, а також не забуваємо укрити молодий Виноградик до настання заморозків. На цьому все! Бажаю удачі і великих врожаїв!

Коментарі
* Аджеса електронної пошти не буде відображатися на сайті